RU | UA

+38 (067) 355-53-23

+38 (073) 355-53-23

+38 (095) 355-53-23

+38 (044) 355-53-23

Google, IBM та інші компанії прагнуть прискорити передачу даних в комп'ютерах.

Google, IBM та інші компанії прагнуть прискорити передачу даних в комп'ютерах.

 

Два новостворених консорціуми пропонують специфікації стандартів щодо впровадження небувалого прискорення в передачі даних всередині і зовні комп'ютерів.

 

Обчислювальні робочі навантаження ростуть, а процесори, пам'ять, і сховище стають все швидші в прискореному темпі. Нові технології можуть заглушити пропускну здатність комп'ютерів.

 

Потенційне перевантаження турбує такі компанії як Google, IBM, Samsung і Dell, які рухаються до усунення проблеми. Нові специфікації від двох нових консорціумів безпрецедентно прискорять швидкість передачі даних в комп'ютерах вже наступного року.

 

OpenCAPI Консорціум розробив специфікацію на конектор, який дозволить значно поліпшити пропускну здатність всередині комп'ютерів. OpenCAPI повинна з'єднати сховище, пам'ять, графічні процесори і центральні процесори, так само, як PCI-Express 3.0, але вона буде в 10 разів швидше, зі швидкістю передачі даних 150GBps (гігабайт в секунду).

 

Brad McCredie, співробітник IBM, сказав в інтерв'ю, що пам'ять, сховище, а також графічні процесори будуть ставати швидшими, а OpenCAPI робитиме комп'ютери готовими до цих технологій.

 

Графічні процесори в даний час обробляють такі ресурсомісткі програми, як віртуальна реальність, штучний інтелект і складні наукові розрахунки. Крім того, напоготові надшвидкі технології, такі як 3D XPOINT, новий тип сховища і технологія пам'яті, яка може бути в 10 разів швидшою, ніж SSD-накопичувачі і в 10 разів більш компактною ніж DRAM.

 

Сервери та суперкомп'ютери будуть першими, хто отримають слоти OpenCAPI. Технологія може застосовуватися в ПК в найближчі роки.
Перші порти OpenCAPI будуть перебувати на серверах компанії IBM Power9 до наступного року. Google і Rackspace також розмістять порт OpenCAPI на своєму сервері Zaius Power9.
Компанія AMD - член консорціуму OpenCAPI робить графічні процесори Radeon сумісні з портами OpenCAPI на серверах Power9.

 

Але не варто очікувати OpenCAPI відразу в звичайних персональних комп'ютерах або серверах, більшість з яких працюють на х86 від Intel і AMD. Як сказав прес-секретар компанії AMD, вона, на даний момент, не націлена на застосування OpenCAPI в стаціонарних комп'ютерах і не розміщуватиме порти на серверах x86.
Топ виробник чіпів Intel, не є членом OpenCAPI, і це великий недолік для групи. Немає ніяких серйозних проблем, які можуть перешкоджати компанії Intel стати учасником, хоча вона повинна була б внести зміни в свої технології введення/виводу.

 

Технологія OpenCAPI є перспективною, але для комп'ютерів буде потрібно багато змін, щоб мати можливість її використовувати. Материнські плати потребуватимуть підключення до слотів OpenCAPI, а також компонентів, які повинні поміститися в слот. Це може відбитися на вартості виготовлення компонентів, більшість з яких зроблені для PCI-Express.

 

OpenCAPI є відгалуженням від порту CAPI, розробленого компанією IBM, який вже використовується в серверах IBM Power. Як сказав McCredie, в майбутньому, можуть бути розроблені продукти, які дозволять підключати компоненти, виготовлені для PCI-Express в слот OpenCAPI.

Другий консорціум - Gen-Z, анонсував новий протокол, орієнтований на збільшення швидкості передачі даних в основному між комп'ютерами, але також і всередині них, коли це необхідно. Протокол, про який було оголошено на початку цього тижня, спочатку буде орієнтований на сервери, але зможе служити фундаментальною зміною на шляху побудови комп'ютерів.

 

Консорціум може пишатися такими іменами як Samsung, Dell, Hewlett-Packard, Enterprise, AMD, ARM і Micron.
Зараз комп'ютери поставляються з пам'яттю, сховищем і процесором в одній коробці. Але специфікація від Gen-Z, яка в значній мірі зосереджена на пам'яті і сховищі даних, потенційно може розділити їх, помістивши всі ці компоненти в окремі коробки, і встановивши з'єднання між усіма елементами.

 

Gen-Z також зосереджена на тому, щоб полегшити додавання нових типів енергонезалежних запам'ятовуючих пристроїв, таких як 3D XPOINT, який може бути використаний в якості пам'яті, сховища або в двох якостях одночасно. Багато нових типів технологій пам'яті, які ще досліджуються, також розглядаються в якості заміни DRAM і SSD.
У спеціальних боксах може розміщуватися більше пулів сховищ, пам'яті і технологій обробки, а технологія Gen-Z може бути особливо корисна для серверних установок. Як сказав Robert Hormuth, технічний директор компанії Dell EMC, технологія Gen-Z призначена для з'єднання великих пулів пам'яті і зберігання даних, як з графічними процесорами, так і з центральними процесорами, в центрі обробки даних.

 

Знаходження сховища і обробки даних в окремих коробках буде корисно для таких додатків, як реляційна база даних SAP HANA, яка призначена для обробки в оперативній пам'яті. Більшість серверів досягли межі в 48TB пам'яті DRAM, але поділ блоку пам'яті дасть SAP HANA більше оперативної пам'яті для роботи.
Але є проблеми. Розділені блоки повинні підтримувати зв'язок в режимі реального часу і спільно працювати над підтримкою протоколу і балансування навантаження. Ці функції були вдосконалені в сучасних серверах з вбудованою пам'яттю і сховищем.

 

Для досягнення цієї мети в реальному часі, Gen-Z розробила матеріал високої продуктивності, який забезпечує міжмережевий зв'язок, який легко організовує доступ до великих обсягів даних при одночасному зниженні витрат. Швидкість передачі даних може збільшитися до 112GT/с між серверами. Для порівняння, попередній PCI-Express 4.0 мав швидкість передачі даних 16 GT/s на одну смугу пропускання всередині комп'ютерів.
Gen-Z - це, як правило, роз'єм для підключення конектора точка-точка для сховищ і пам'яті на рівні стійки, а також він може бути використаний всередині серверних стійок. Як сказав Mr. Hormuth, Gen-Z не призначений для заміни існуючих шин запам'ятовуючих пристроїв пам'яті або сховищ даних на серверах.

 

OpenCAPI і Gen-Z стверджують, що їх протоколи відкриті для прийняття кожним з виробників апаратного рішення. Проте, можуть виникати проблеми при з'єднаннях між серверами.
З одного боку, на ринку серверів домінують чіпи х86 від Intel, який не є членом будь-якого з нових консорціумів. Без підтримки з боку Intel, нові протоколи і межмережева взаємодія можуть зазнавати труднощів.
Intel продає свої власні мережі та технологію матеріалу під назвою OmniPath, а також продає кремнієві лазерні модулі, які використовують світло і лазери для прискорення передачі даних і підключення серверів на рівні стійки.

 

Схожі статті

16
11
21
Нам 15 років!!!

Сьогодні команда Технології Мереж святкує своє 15 День Народження!!!!!!!

17
03
21
Безперебійна робота обладнання GCOM

Проведене опитування на найбільший uptime обладнання GCOM, показав відмінні результати.

04
03
21
При покупці 5 штук комутаторів рівня L2 GCOM S2600-28SC. Отримай 10 штук модулів оптичних 3K SFP у подарунок!!!

Купуючи 5 штук керованих комутаторів GCOM рівня L2 S2600-28SC, гарантовано отримуєш 10 штук модулів оптичних 3K SFP у подарунок